Björnbärs- och blåbärssylt


Den här sylten gick så fort att göra att INGEN kan skylla på att det tar tid att koka egen sylt! Jag tog bären direkt från frysen och slängde ner i en gryta.
 
500 gram blåbär
500 gram björnbär
500 gram ekologiskt syltsocker
0,5 dl vatten
 
Lägg allting i en gryta. Låt koka i fem minuter. Häll upp på väl rengjorda varma burkar ända upp till kanten. Skruva på locket, låt stå nån minut, dra åt lite till och ställ burkarna upp och ner tills de svalnat. Klart! Busenkelt, va! Och såååå gott!
 
/Anna

Chorizopasta


Snabbt ihopslängd pasta efter inventering i kylskåpet! Det finns inget enklare, snabbare (eller godare) än färsk pasta ihopblandad med någon god sås.
 
4 portioner
1,5-2 paket färsk pasta
3 chorizokorvar
1 paket bacon
1 rödlök
1 dl creme fraiche
0,5 dl grädde
7-8 soltorkade tomater
1 msk soja
1 msk olja från tomaterna
 
Koka upp en rejäl gryta vatten. Hacka rödlöken. Skiva korven och strimla baconet. Stek bacon och korv i en panna och tillsätt löken som får fräsa med. Strimla tomaterna och häll i dem också. Häll på grädde och creme fraiche samt soja och lite av tomatoljan. Låt puttra ihop några minuter medan pastan kokar.
 
När vattnet kokar, tillsätt pastan och koka enligt anvisningarna (färsk pasta tar bara ett par, tre minuter). Häll av vattnet och blanda pastan med såsen. Klart!
 
/Anna

Äppelkräm


Nu är det skördetid - vi har massor av goda äpplen i trädgården! Jag skalar och skivar dem och fryser in dem i påsar för att ta fram och göra paj och kakor på i vinter - vet inte om det funkar men jag har hört att det ska göra det!
 
Idag blev det äppelkräm. Våra barn gillar inte "bitar" i kräm utan vill ha den helt slät så jag körde med stavmixer men det måste man ju inte göra.
 
800 gram äpplen
6 dl vatten
2-2,5 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1 tsk malen kanel
potatismjöl och lite vatten till redning
 
Skala äpplena och tärna dem. Koka upp dem med vatten, socker, vaniljpulver och kanel. Låt koka 8-10 minuter tills äppeltärningarna mjuknat. Mixa eventuellt med stavmixer. Blanda ihop några matskedar potatismjöl och lite vatten i en kopp och rör tills mjölet löst sig. Tillsätt i omgångar i krämen som får koka upp igen. När du är nöjd med konsistensen, låt krämen svalna och servera med iskall mjölk till frukost, efterrätt eller mellanmål. (Det är ju en del socker i så detta kanske inte är att rekommendera som daglig mat, men som skördegodis är det ju inte så dumt!)
 
Det här är en rätt rejäl omgång men den håller sig några dagar i kylskåpet. Strö gärna lite socker över krämen i kastrullen så blir det inte så "skinnigt".
 
/Anna