Jordgubbssaft!

 
Jag brukar inte göra så mycket saft åt gången eftersom jag inte tillsätter några konserveringsmedel. Gör jag stor sats så fryser jag in en del. Det här blir ungefär en halv liter saft med mycket sommarsmak!
 
1 liter jordgubbar
2,5 dl vatten
6 dl socker per liter avrunnen saft, alltså ca 3 dl
 
Koka upp jordgubbar och vatten och låt koka i 10 minuter. Tryck jordgubbarna mot kanten med en gaffel så de mosas. Skumma av och sila i saftsil (eller i kökshandduk/en bit lakansväv i durkslag). Låt rinna 30-40 minuter. Gör rent kastrullen och mät upp saften. Häll tillbaks saften i kastrullen och koka upp med sockret. Skumma av igen om det behövs och häll upp på en varm, ren flaska.
 
/Anna
 

Spaghettilåda med mjukost

 
Mer latmat! Det här receptet var det första jag "uppfann" på egen hand och det hittade jag på när jag precis hade flyttat hemifrån och knappt kunde koka ett ägg. Det säger möjligen en del om nivån. Det är inte precis gourmetmat. Men ikväll när vi kom från badplatsen och alla var hungriga och det skulle gå hyfsat fort så slängde jag ihop den här igen. Det var ju 20 år sedan sist. Och ungarna älskade det! Förbered i tio minuter, in i ugnen i 20 minuter så hinner man duka och hänga upp badkläderna medan maten sköter sig själv.
 
4 portioner
Spaghetti, lagom för fyra personer
250 gram mjukost, t.ex Baconost
1 dl grädde
2 tomater
2 dl riven ost
 
Koka pastan nästan färdig. Häll av ordentligt och lägg i en form. Koka upp grädde och mjukost så att osten smälter och det blandas väl. Häll såsen över pastan. Skiva tomaterna och lägg ovanpå. Strö över riven ost. In i ugnen i 20 minuter på 225 grader tills lådan har fått fin färg.
 
/Anna
 

Paj för lata sommardagar

 
Nu tänkte vi skaka liv i matbloggen igen - och det gör vi mitt i strålande sommarsol och värme! Ett bra tips när det REGNAR är att göra några pajer och frysa in dem i aluminiumformar. Lite "såsigare" pajfyllningar blir lätt vattniga när man tinar upp och värmer dem. Då är ett tips att frysa in pajskalet för sig och fyllningen för sig och sedan lägga ihop pajen när man ska grädda den.
Denna ost- och skinkpaj går dock utmärkt att frysa som den är!
(Ett annat tips förresten är att göra extra pajdeg när man ändå är igång och frysa in den i påsar. Man kan också - om man inte har något emot aluminiumformar - faktiskt trycka ut degen i formarna och frysa in i en fryspåse. Då har man färdigt pajskal att bara ta fram och förgrädda, fylla med önskad fyllning och sedan grädda!)
 
En paj
 
Pajskal vanligt:
125 gram margarin eller smör
2 msk vatten
3 dl vetemjöl
 
Pajskal lchf:
40 gram smör
3 dl mandelmjöl
3 msk sesamfrön
1 ägg
lite salt
 
Fyllning:
3 ägg
3 dl grädde
2-3 dl riven god ost
2-3 hg rökt skinka
salt och peppar
 
I båda varianterna av pajskal - kör allt i matberedare, låt ligga i kylen minst 30 minuter och tryck ut i pajform. Förgrädda i 200 grader ca 10 minuter.
 
Vispa ihop ägg och grädde. Rör ner osten. Salta och peppra. Strimla skinkan och strö ut den i det förgräddade pajskalet. Häll på äggblandningen. Grädda i 200 grader ca 20 minuter tills pajen "stannat" och fått fin färg.
 
Ät den direkt eller frys in när den svalnat. Ta fram när solen skiner och du inte orkar laga mat! Låt tina och värm i ugn till önskad temperatur. Servera med sallad.
 
/Anna