Paj för lata sommardagar

 
Nu tänkte vi skaka liv i matbloggen igen - och det gör vi mitt i strålande sommarsol och värme! Ett bra tips när det REGNAR är att göra några pajer och frysa in dem i aluminiumformar. Lite "såsigare" pajfyllningar blir lätt vattniga när man tinar upp och värmer dem. Då är ett tips att frysa in pajskalet för sig och fyllningen för sig och sedan lägga ihop pajen när man ska grädda den.
Denna ost- och skinkpaj går dock utmärkt att frysa som den är!
(Ett annat tips förresten är att göra extra pajdeg när man ändå är igång och frysa in den i påsar. Man kan också - om man inte har något emot aluminiumformar - faktiskt trycka ut degen i formarna och frysa in i en fryspåse. Då har man färdigt pajskal att bara ta fram och förgrädda, fylla med önskad fyllning och sedan grädda!)
 
En paj
 
Pajskal vanligt:
125 gram margarin eller smör
2 msk vatten
3 dl vetemjöl
 
Pajskal lchf:
40 gram smör
3 dl mandelmjöl
3 msk sesamfrön
1 ägg
lite salt
 
Fyllning:
3 ägg
3 dl grädde
2-3 dl riven god ost
2-3 hg rökt skinka
salt och peppar
 
I båda varianterna av pajskal - kör allt i matberedare, låt ligga i kylen minst 30 minuter och tryck ut i pajform. Förgrädda i 200 grader ca 10 minuter.
 
Vispa ihop ägg och grädde. Rör ner osten. Salta och peppra. Strimla skinkan och strö ut den i det förgräddade pajskalet. Häll på äggblandningen. Grädda i 200 grader ca 20 minuter tills pajen "stannat" och fått fin färg.
 
Ät den direkt eller frys in när den svalnat. Ta fram när solen skiner och du inte orkar laga mat! Låt tina och värm i ugn till önskad temperatur. Servera med sallad.
 
/Anna
 
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :