Falukorvgratäng Caprese

 
Vi köper fin falukorv från en gård i Skaraborg genom en REKO-ring. Den har hög kötthalt och är riktigt god. Häromkvällen blev det en gratäng med röd pesto. Eftersom det är mozzarella och tomatskivor varvat mellan korvskivorna kan man säga att den har inspirerats lite av Caprese-salladen. 
 
4 portioner
500 gram falukorv
2 tomater
1-2 mozzarellabollar
1 dl creme fraiche
2,5 dl grädde
100 gram färskost
ca 3 msk röd pesto
2 dl riven ost
salt och peppar
 
Skiva korven i centimetertjocka skivor. Skiva tomat och mozzarella. Varva korv och tomat och mozzarella i en ugnsform. Salta och peppra.
Koka upp creme fraiche, grädde, färskost och pesto. Häll såsen i formen och strö över riven ost. Gratinera i 200 grader ca 20 minuter. 
 
/Anna
 
 
 
 

Kycklingpanna med grön curry och mango chutney

 
 
Lite kylskåpsrensning resulterade i en Asien-inspirerad kycklingrätt. Lagom hetta och mycket smak!
 
4 portioner
600 gram kycklinginnerfilé
1 röd paprika
1 purjolök
1 burk kokosmjölk
1 dl grädde
25 gram (1/2 burk), ca 3 msk grön currypasta
1 tsk paprikapulver
2 msk sweet chilisås
smör att steka i
salt, peppar
ev arrowrot eller Maizena redning att reda med
 
Strimla paprikan och skiva purjon tunt. Bryn kycklinginnerfilén i smör så de får färg, salta och peppra lite på dem. Lägg åt sidan. Smält en klick smör i pannan, häll i paprikapulver och grön currypasta. Tillsätt paprika och purjo och fräs nån minut. Häll på kokosmjölk och grädde samt sweet chilisås. Lägg i kycklingen och låt småputtra ca 15 minuter tills kycklingen är färdig. Red eventuellt om du vill ha såsen tjockare. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor, beroende på hur starkt du vill ha det. Servera med ris och sallad.
 
/Anna

Bourbon St

I helgen var vi på restaurang. Vi hade ett par kvällstimmar att slå ihjäl i Göteborg medan dottern var på konsert. Valet föll på Bourbon St, en restaurang som specialiserat sig på Söderns mat, det vill säga en del från cajunköket!

Till förrätt valde Jörgen Hot chicken drumsticks med honung och chipotle. 

(null)

Jag tog  Cajun shrimp and crabfish cakes. Frasiga och goda men smakade kanske inte så mycket.

(null)

När jag var tonåring läste jag någon sydstatsbok (minns ej vilken) där de åt gumbo i tid och otid och denna rätt beskrevs så det vattnades i munnen. Därför var det inte så svårt att välja, det fick förstås bli gumbo till huvudrätt. Det är en gryta som kanske kunde jämföras med vår pyttipanna såtillvida att man tager vad man haver - fast det är en het krämig gryta istället för en pytt. I denna version var det kyckling, lammkorv och räkor. Starkt och smakrikt, välsmakande. Ingen smaksensation men väl värt att prova.

(null)

Jörgen åt en het chili med högrev och grönsaker. Också god! 

(null)

Nu har jag alltså provat gumbo. Kanske inte precis vad jag föreställt mig även om det smakade bra - jag kanske får göra en egen variant framöver! 

/Anna