Supergoda frökex

 

Dessa är försvinnande goda. Receptet har jag fått från mamma och det är majsmjöl i det receptet. Jag använder mandelmjöl istället, vilket ger lite sprödare kex. Därför är det bra att inte kavla ut dem FÖR tunt om du använder mandelmjöl.
 
2 dl mandelmjöl (eller majsmjöl)
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl olja
1 tsk salt
2 dl kokande vatten
flingsalt
 
Blanda de torra ingredienserna med oljan. Häll över kokande vatten och blanda ordentligt. Bred ut på bakplåtspappersklädd plåt (jag använder ett sådant där av silikon). Strö över flingsalt och använd slickepotten/degskrapan till att skära skåror på bägge håll så att du får ett rutmönster - då går det lättare att bryta kexen i snygga rutor sedan. Grädda i 150 grader i 50-70 minuter (50 räckte i min ugn). Bryt och förvara i kakburk. Om de räcker så länge att du hinner få ner dem i en burk.
 
/Anna
 

Hummus

 
Hummus är så gott. Inte helt förenligt med lchf direkt, men i mindre mängder kan det väl gå an ibland. Av någon anledning hade vi massor av kikärter i skafferiet så det fick bli en liten omgång helt enkelt.
 
1 burk kikärter
1/2 dl olivolja
2 msk citronsaft
2-3 msk tahini
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
 
Häll av kikärtorna och spola av dem snabbt med vatten. Låt rinna av och blanda med resten av ingredienserna i en matberedare. Kör till en jämn smet. Tillsätt med olja eller tahini vid behov. Smaka av och fixa som du vill ha det med citronsaft och kryddor.
 
/Anna

Räkmousse med färskost

 
En jättegod förrätt som kan förberedas innan! Vi avnjöt den när vi invigde vår nya balkong!
 
4 förrättsportioner
200 gram naturell färskost, t.ex Philadelphia
500 gram räkor med skal
1 tsk citronsaft
4 gelatinblad
1/2 dl grädde
1 ägg
2 msk chilisås
salt, peppar
1 msk finhackad dill
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Skala och finhacka räkorna men ta undan några till garnering. Blanda dem med citronsaften. Separera ägget och spara både gulan och vitan. Blanda färskost, räkhack, vispgrädde, äggula, chilisås och lite salt och peppar. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem. Smält bladen i en kastrull på svag värme. Vispa äggvitan hårt. Rör ner gelatinet i räkröran och blanda. Vänd ner äggvitan och blanda om försiktigt men noga.
Klä portionsformar med plastfolie och häll i moussen. Ställ kallt att stelna ett par timmar. Stjälp upp på vackra salladsblad och garnera med räkor och dillvippor eller gräslök. Vi serverade FinnCrisp till.
 
/Anna