Grekisk köttfärslåda med tzatziki och sötpotatis

 
Fredagstips! Det här smakade som på grekisk restaurang, vi höll på att äta ihjäl oss! Åh, vad gott! Jag har aldrig gjort köttfärslåda på det viset innan men det var ju himla smidigt!
 
Till fyra personer:
700 gram köttfärs
200 gram fetaost
7-8 soltorkade tomater i olja
3 msk grädde
salt och peppar
2 stora sötpotatisar
 
Tzatziki:
2 dl grekisk yoghurt eller matyoghurt
1/2 gurka
lite salt
2 vitlöksklyftor
vitpeppar
 
Skala potatisarna och skär dem i klyftor. Lägg i en oljad ugnsform och ställ in i ugnen på 200 grader. De ska stå där i uppemot 40 minuter.
 
Skala och grovriv gurkan och lägg på ett fat. Strö över salt och låt stå i 15 minuter. Sedan blandar man med yoghurt och lite peppar och pressar i vitlöken och ställer kallt tills resten är färdigt.
 
Strimla eller hacka tomaterna och smula osten. Blanda ost och tomater med köttfärs och häll i 2 msk av tomatoljan samt grädde och lit salt och peppar. Mosa ihop och tryck ut i en form så du får en 2,5 cm tjock platta. Ställ in även denna form i ugnen på 200 grader ca 30 minuter. Behövs det så häll av fett/spad efter halva tiden (om det blir alltför simmigt).
 
Ta ut köttfärskakan och potatisarna och servera med tzatzikin och en sallad.
 
/Anna
 

Jordgubbs- och rabarbersaft

 
Jag var tvungen att rensa lite i frysen och göra något av en del av alla jordgubbar och rabarber. Saft gör vi inte åt så mycket men ibland vill barnen ha det och då är det mycket godare och bättre med hemlagad saft än den mysko köpesaften.
 
Ca 3 liter koncentrerad saft:
1 kg rabarber, skuren i småbitar
1 kg jordgubbar, sköljda och snoppade
saft av 1 citron
1,5 liter vatten
4 dl socker per liter avrunnen saft
 
Koka upp rabarber och jordgubbar i vattnet och låt koka 15 minuter. Häll av saften i saftsil eller med en ren handduk/en bit lakansväv i ett durkslag. Mät upp saften och häll tillbaka den i grytan. Tillsätt socker i lämplig mängd och citronsaften och låt koka 5 minuter till. Skumma noga och häll upp på varma rena flaskor. Jag häller upp en del av saften i plastburkar och fryser in.
 
/Anna
 

Hamburgerbröd (lchf)

 
Till en hamburgare passar det bra med bröd! Jag tyckte inte min måltid såg för mycket ut för världen först men ojojoj, vad mätt man blev! Vi kunde knappt röra oss efter en sådan här burgare. Receptet är hämtat från Marianns LCHF.
 
6 hamburgerbröd
5 ägg
100 g smält normal saltat smör
1,5 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
lite salt
sesamfrön
 
Vispa äggen tre minuter och smält smöret. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem i äggvispet. Låt smeten svälla minst 5 minuter. Klicka ut sex "högar" på en bakplåtspappersklädd plåt och forma till dem och platta dem så att de blir ca 1,5 cm tjocka. Strö över sesamfrön och grädda i 175 grader ca 15 minuter.
 
/Anna