Fredagsmys: Varm smörgåstårta!



En riktigt god "mysa-framför-TV:n-rätt" är denna varma tårta med god fyllning. Kan rekommenderas!


1 påse Hönökaka (fyra halvcirklar)
2 paket bacon
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 stor gul lök
100 g färska champinjoner
salt, peppar
cocktailtomater
riven ost

Strimla bacon och fräs i stekpanna. Hacka löken och låt den fräsa med. Blanda i grädde och creme fraiche och låt koka ihop. Salta och peppra. Lägg en brödskiva på bakplåtspapper. Varva röran och bröd. Avsluta med bröd. Dela tomaterna på mitten och lägg på. Strö över riven ost. Gratinera i ugnen på 200 grader i ungefär 15 minuter. Osten ska smälta och tårta ska få lite färg. Servera med goda grönsaker. Mums!

Bakad potatis med röra



Klara ville absolut ha bakad potatis häromdagen. Så det fick det bli. Med världens enklaste "fyllning". Det tar en stund att baka potatisen men sen går det fort!

Superenkel bakpotatislunch
3-4 personer

3-4 bakpotatisar
1 burk creme fraiche med fetaost och soltorkade tomater
1 paket bacon
rucolasallad

Baka potatisarna i ugn, 200 grader 50-70 minuter eller i micron på full effekt 20-30 minuter (i omgångar). Känn med sticka om de är färdiga. Skär baconet i strimlor och knaperstek. Låt rinna av på hushållspapper. Skär ett kryss i varje potatis och fyll med klickar av creme fraichen, bacon och rucolasallad.

Nötfärsrulle



600 gram nötfärs
1,5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
0,5 dl ströbröd
0,5 tsk balsamico vinäger
0,5 tsk senapsfrö
Salt och peppar efter smak
1 pkt Cantadouost – vitlök och örter
4 – 5 torkade tomater
1 tsk torkad basilika

Koka upp vatten och buljongtärning tills tärningen smält. Dra av från värmen, rör ner ströbröd, senapsfrö och balsamico vinäger till en fin ”smet”. Rör ner ”smeten” i färsen tills allt är blandat. Smaka av med ev. lite salt och peppar.

Lägg ner Cantadouost – vitlök och örter – i en skål, blanda ner hackade torkade tomater och torkad basilika. Värm snabbt i mikron så osten blir mjuk och rör om.

Rulla ut en aluminiumfolie på arbetsbänken, bred ut färsen i en rektangel, lite drygt en halv centimetertjockt. Bred ut den ljumna, mjuka, oströran på köttfärsen. Rulla ihop köttfärsen med hjälp av aluminiumfolien, på samma sätta som man gör en rulltårta, och placera rullen på bakplåtstäckt plåt. Kläm till ändarna på rullen, så inte osten kan läcka ut under stekningen i ugnen. Skjutsa in rullen i ugnen, och kör den tills den är genomstek på 200 – 225 grader, vilket tar ungefär 20 – 25 minuter. Servera gärna med en fräsch bulgursallad.

/ Jörgen