Räkbuljong

Skal från  500 g räkor
2 palsternackor
2 morötter
4 vitlöksklyftor
4 -5 schalottenlökar
1 spansk röd peppar
1 tsk torkad timjan
2 dl torrt vitt vin, gärna savugion Blanc
2 msk olivolja
Salt
Peppar
1 lime

Hacka grönsakerna grovt, förutom den spanska pepparen som finhackas. Värm olivolja i en stor gryta, fräs räkskalen i 3 – 5 minuter. Häll i grönsakerna och fräs på medelvärme, lite drygt, i ytterligare 5 minuter. Höj sedan värmen till max, häll på vinet och låt det koka/ånga in i 2 – 3 minuter. Häll på vatten så det täcker, släng i timjan och krama ner saft från limen. Låt det hela sjuda i 15 – 20 minuter, sila sedan det hela och låt buljongen därefter reducera i en kastrull tills ungefär hälften är kvar, och sedan har ni en utmärkt räkbuljong.

/ Jörgen

Salami- och brieostpaj



Vi hade en knapp halva brietårta och ett paket salami i kylen. Det visade sig att paj på dessa ingredienser var väldigt gott!

Pajdeg:
125 gram margarin eller smör
2 msk vatten
3 dl vetemjöl

Kör ingredienserna i matberedare och tryck ut i en pajform. Förgrädda i 200 grader ca 10 minuter.

Fyllning:
200 gram brieost
150 gram salami
2 dl riven ost
3 ägg
2,5 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

Skär brieost och salami i tärningar/småbitar. Vispa ihop ägg och grädde och blanda i den rivna osten, Salta och peppra. Fördela brie och salamibitar i det förgräddade pajskalet och häll äggstanningen över. Grädda i 200 grader tills pajen har "stannat", ca 30-40 minuter (lägg på folie om pajen får för mycket färg innan den är klar). Servera med en god sallad.

/Anna

Fisksoppa á la Theander



6 – 8 tomater som fileas
3 – 4 vitlöksklyftor
25 – 50 g färsk pepparrot
6 – 8  dl räk- eller fiskbuljong
5 dl grädde
500 – 600 g vit fiskfilé (torsk, sej, kolja, etc.…)
200 g kallrökt lax
200 g skalade räkor
salt
peppar

Filea tomaterna, skala och grovhacka vitlöken och pepparroten. Fräs hälften av tomaterna, vitlöken och pepparroten i oljan och tillsätt 2 – 3 dl av fiskfonden när allt har blivit mjukt. Koka upp och mixa det hela med en stavmixer, och häll sedan på resten av fonden. Häll på grädden, lägg i löken och låt sjuda i 2 – 4 minuter. Lägg i den vita fisken och resten av tomatfiléerna och låt all sjuda tills fisken är klar, ungefär 3 – 4 minuter. Tag av soppan från spisen och lägg i den kallrökta laxen och de skalade räkorna och låt allt bli genomvarmt. Servera genast med lite nyriven pepparrot och kanske en limeklyfta.

/ Jörgen