Räkbuljong

Skal från  500 g räkor
2 palsternackor
2 morötter
4 vitlöksklyftor
4 -5 schalottenlökar
1 spansk röd peppar
1 tsk torkad timjan
2 dl torrt vitt vin, gärna savugion Blanc
2 msk olivolja
Salt
Peppar
1 lime

Hacka grönsakerna grovt, förutom den spanska pepparen som finhackas. Värm olivolja i en stor gryta, fräs räkskalen i 3 – 5 minuter. Häll i grönsakerna och fräs på medelvärme, lite drygt, i ytterligare 5 minuter. Höj sedan värmen till max, häll på vinet och låt det koka/ånga in i 2 – 3 minuter. Häll på vatten så det täcker, släng i timjan och krama ner saft från limen. Låt det hela sjuda i 15 – 20 minuter, sila sedan det hela och låt buljongen därefter reducera i en kastrull tills ungefär hälften är kvar, och sedan har ni en utmärkt räkbuljong.

/ Jörgen

Kommentera inlägget här :