Kolasnittar

 
Goda kolasnittar! Recept från "Mitt kök".
 
ca 40-50 stycken
200 g smör
2 dl socker
2 msk sirap, ljus
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl

Rör ihop rumsvarmt smör, socker och sirap. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver blandat med mjöl.
Arbeta ihop till en deg. Dela i fyra bitar och rulla ut längder lika långa som plåten. Lägg två på varje plåt med bakpapper.
Tryck till med en gaffel och grädda i 175 grader, 15–17 minuter. Skär i bitar medan de är varma. Låt svalna på plåten. 
 
/Anna

Äppelmuffins

 
Våra äpplen börjar mogna och jag kunde inte låta bli att plocka av de första som var "färdiga". Det blev goda muffins som doftar ljuvligt i köket!
 
12-15 muffins
3 stora syrliga äpplen
25 gram smör
2 msk socker
1 msk kanel
 
2 ägg
2,5 dl socker
2 msk muscovadosirap eller mörk sirap
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
1 dl vaniljyoghurt
100 gram smör
 
Skala och skiva äpplena tunt. Stek skivorna i smör, socker och kanel ett par minuter. Ställ åt sidan. 
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet. Fyll muffinsformar till hälften (ställ dem i ett muffinsbleck). Lägg på äppelskivorna, några stycken på varje muffin. Grädda i 200 grader 20-30 minuter tills de är genomgräddade. 
 
/Anna

Goda frökex

 
Frökex är ju så gott! Det finns i olika varianter och man kan ta i vad man har hemma i fröväg. Här kommer ett recept. 
 
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1/2 dl pumpafrön 
1/2 dl linfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
2,5 dl kokande vatten
1/2 tsk salt
 
Blanda ihop alla torra ingredienser. Slå på det kokheta vattnet och blanda. Låt stå ett par minuter. Bred ut på ett bakplåtspapper till en tunn "ruta" (fast inte så tunn så det blir skört!). Är det kladdigt så prova att lägg på ett bakplåtspapper ovanpå och kavla. Dra sedan bort det övre papperet. Grädda i 175 grader ca 60 minuter. Man kan ta ut efter halva tiden och skära kexen i rutor så går de lättare att bryta i snygga rutor sedan.
 
/Anna