Kycklinggratäng

 
Vi hade en massa överblivet kokt ris i kylen från gårdagen (någon tänkte lite fel... :-) ) och för att inte det skulle gå till spillo blev det en kycklinggratäng på det som fanns hemma. Gratänger är bra grejer!
 
6 portioner
6 portioner kokt ris
900 gram kycklingfilé
1 purjolök
1 stor röd paprika
salt, peppar
3 dl vispbar grädde
2 dl creme fraiche 
5-6 msk chilisås
1-2 msk curry (efter smak)
1-2 tsk sambal oelek
 
Strimla kycklingen och bryn i lite matfett i en stekpanna. Strimla även paprika och purjolök och stek mjuk. Häll kokt ris, kyckling, purjo och paprika i en stor gratängform, salta och peppra litegrann och blanda om.Vispa grädden och blanda i creme fraiche, chilisås, sambal och curry. Bred såsen över alltsammans i formen och gratinera i 225 grader i ca 20 minuter tills gratängen fått färg. 
 
/Anna
 
 
 

Blåbärspaj

 
Blåbär i frysen? Gör en paj!
 
6 portioner
125 gram smör
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl socker
2 msk muscovadosirap (eller annan valfri sirap)
4-5 dl blåbär
2 msk potatismjöl
 
Häll ut bären i en pajform och strö över potatismjöl. Blanda om lite. Ringla över sirap. Nyp ihop smör, mjöl, havregryn och socker och strö smuldegen över blåbären. Grädda i 200 grader i 20-25 minuter tills pajen är färdig och har fin färg.
 
/Anna
 
 

Kasslergratäng med röd pesto

 
Röd pesto är verkligen jättegott att smaksätta med. Till och med den trista vardagskasslern blev lite roligare.
 
6 portioner
600 gram kassler
6 portioner kokt ris
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
ca 1 dl röd pesto (lite beroende på tycke, smak och sort)
1 ask körsbärstomater
2 dl riven ost 
salt och peppar
 
Tärna kasslern och halvera körsbärstomaterna. Häll det kokta riset i en form och blanda ner kassler och tomathalvor. Rör om i formen. Vispa grädden lite lätt och blanda den med creme fraiche och pesto och lite salt och peppar. Bred såsen över alltsammans, strö över riven ost och gratinera i 225 grader ca 15-20 minuter tills gratängen har fin färg.
 
/Anna