Viña Albali Gran Reserva




På systembolaget  säljs årgång 2002 av vinet Viña Albali Gran Reserva – Art.nr. 2788 – vilket vi kan rekommendera som ett bra matvin.

Vi provade vinet en fredagskväll till en enklare pastagratäng baserad på nötfärs och mängder med gratinerad parmesanost. Till gratängen så passade vinets fyllighet och lätta fruktighet, med en avslutande vaniljig ton från fatlagringen bra, men för att vinet skall komma till sin fulla potential, så skall det nog serveras till en kraftig köttbit, gärna entrecote eller oxfilé, vilken serveras med en vitlöksdoftande potatisgratänggjord med Gruyèreost.

Vinet kommer från producenten Felix Solis, som hämtat tempranillodruvor till vinet från det spanska vindistriktet Valdepeñas. Området ligger på den spanska centralplatån, cirka 20 mil söder om Madrid. Den höga höjden, i snitt 700 meter ö.h. medför att nätterna kan bli svala trots heta dagar, och detta ger druvorna möjlighet att återhämta sig och bibehålla sin syra, för att ge välbalanserade viner.

När druvorna till just detta vin plockats, så krossas de till en must som får ligga och jäsa i cirka två veckor, innan de pressas till den saft som skall jäsa klart. Den här tvåveckors perioden kallas maceration, och är särskilt viktigt vid framställning av rött vin, då färgämnen som sitter i druvornas skal skall frigöras av den alkohol som successivt bildas vid jäsningen av musten. Efter det att jäsningen av vionet är klar, lagras det på en blandning av nya och använda 225-litersfat av amerikansk ek under 24 månader, vartefter det buteljerats och lagrats på flaskan i cirka tre år.

/ Jörgen

Banan- och svartvinbärskaka



Den här kakan blev egentligen lite misslyckad för barnen var så otåliga att vi tog ut den innan den var genomgräddad. Kladdigt blev det och den fick ätas med sked. Och Klara sa "Nästa gång ska vi göra PRECIS så här för det här var den godaste kaka jag har ätit nån gång".

Till en kaka:
3 ägg
2 dl socker
50 gram smör
1 dl mjölk
2,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 bananer
2 dl svarta vinbär från frysen

Smält smöret och blanda med mjölk. Smörj en sockerkaksform och bröa med ströbröd. Vispa ägg och socker luftigt. Tillsätt smörblandningen. Mosa bananerna och rör ner i smeten. Tillsätt mjöl och bakpulver. Rör slutligen ner svarta vinbär. Häll smeten i formen. Grädda i 175 graders ugn i 40-50 minuter beroende på hur kladdig kaka man vill ha.

/Anna

Man tager vad man haver-paj





Rester från söndagmiddagen blev en jättegod paj igår. Vi åt söndagsstek (skinkstek) och fick både grönsaker och kött över. Nedanstående recept kan modifieras utifrån det egna kylskåpet.

Pajskal
125 gram smör
1,5 dl dinkelmjöl
1,5 dl grahamsmjöl
2 msk vatten

Fyllning
2 dl tillagat kött i tärningar (av fläsk, nöt eller fågel)
1 dl grönsaker i små bitar (i vårt fall ugnsrostad broccoli, röd paprika och lök)
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl smakrik mjukost, t.ex Fjällbrynt Grevé
2 dl riven stark ost
7-8 körsbärstomater
2 ägg
salt, peppar

Blanda pajdegen och låt stå kallt en stund om du hinner. Tryck ut i en pajform och förgrädda i 200 grader 10 minuter.

Fräs kött och grönsaker i lite smör. Är grönsakerna råa, låt dem fräsa en stund innan du lägger i köttet (red av med lite mjöl om det blir för såsigt). Tillsätt 1 dl matlagningsgrädde och mjukosten. Vispa ihop resten av grädden med äggen. Tillsätt den rivna osten, salta och peppra.
Häll kött- och grönsaksröran i det förgräddade pajskalet. Dela körsbärstomaterna i halvor och lägg upp och ner ovanpå fyllningen. Häll över äggblandningen. Tillaga i ugnen, 200 grader 20-25 minuter tills äggstanningen har "stannat" och pajen fått fin färg. Servera med sallad.

/Anna