Man tager vad man haver-paj





Rester från söndagmiddagen blev en jättegod paj igår. Vi åt söndagsstek (skinkstek) och fick både grönsaker och kött över. Nedanstående recept kan modifieras utifrån det egna kylskåpet.

Pajskal
125 gram smör
1,5 dl dinkelmjöl
1,5 dl grahamsmjöl
2 msk vatten

Fyllning
2 dl tillagat kött i tärningar (av fläsk, nöt eller fågel)
1 dl grönsaker i små bitar (i vårt fall ugnsrostad broccoli, röd paprika och lök)
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl smakrik mjukost, t.ex Fjällbrynt Grevé
2 dl riven stark ost
7-8 körsbärstomater
2 ägg
salt, peppar

Blanda pajdegen och låt stå kallt en stund om du hinner. Tryck ut i en pajform och förgrädda i 200 grader 10 minuter.

Fräs kött och grönsaker i lite smör. Är grönsakerna råa, låt dem fräsa en stund innan du lägger i köttet (red av med lite mjöl om det blir för såsigt). Tillsätt 1 dl matlagningsgrädde och mjukosten. Vispa ihop resten av grädden med äggen. Tillsätt den rivna osten, salta och peppra.
Häll kött- och grönsaksröran i det förgräddade pajskalet. Dela körsbärstomaterna i halvor och lägg upp och ner ovanpå fyllningen. Häll över äggblandningen. Tillaga i ugnen, 200 grader 20-25 minuter tills äggstanningen har "stannat" och pajen fått fin färg. Servera med sallad.

/Anna

Kommentera inlägget här :