Viña Albali Gran Reserva




På systembolaget  säljs årgång 2002 av vinet Viña Albali Gran Reserva – Art.nr. 2788 – vilket vi kan rekommendera som ett bra matvin.

Vi provade vinet en fredagskväll till en enklare pastagratäng baserad på nötfärs och mängder med gratinerad parmesanost. Till gratängen så passade vinets fyllighet och lätta fruktighet, med en avslutande vaniljig ton från fatlagringen bra, men för att vinet skall komma till sin fulla potential, så skall det nog serveras till en kraftig köttbit, gärna entrecote eller oxfilé, vilken serveras med en vitlöksdoftande potatisgratänggjord med Gruyèreost.

Vinet kommer från producenten Felix Solis, som hämtat tempranillodruvor till vinet från det spanska vindistriktet Valdepeñas. Området ligger på den spanska centralplatån, cirka 20 mil söder om Madrid. Den höga höjden, i snitt 700 meter ö.h. medför att nätterna kan bli svala trots heta dagar, och detta ger druvorna möjlighet att återhämta sig och bibehålla sin syra, för att ge välbalanserade viner.

När druvorna till just detta vin plockats, så krossas de till en must som får ligga och jäsa i cirka två veckor, innan de pressas till den saft som skall jäsa klart. Den här tvåveckors perioden kallas maceration, och är särskilt viktigt vid framställning av rött vin, då färgämnen som sitter i druvornas skal skall frigöras av den alkohol som successivt bildas vid jäsningen av musten. Efter det att jäsningen av vionet är klar, lagras det på en blandning av nya och använda 225-litersfat av amerikansk ek under 24 månader, vartefter det buteljerats och lagrats på flaskan i cirka tre år.

/ Jörgen

Kommentera inlägget här :