Plommonkaka

 
 
Vi fick massor av plommon på trädet i höstas. Då menar jag MASSOR. Varje gren såg ut som en överfull druvklase. Allt kunde vi inte ta hand om och när vi gett bort till vänner och bekanta och frusit in allt vi hade plats för fick fåglarna. Eller rådjuren. Eller vilka det nu var som åt upp det sista. Hursomhelst så halverade jag plommon, tog ur kärnorna och frös in. Perfekt att kunna koka saft och marmelad, eller som i det här fallet baka en kaka eller två. Det här är en god plommonkaka som kan ätas som den är eller serveras med lite vispad grädde eller vaniljsås. 
 
6-8 bitar
ca 15 plommon (eller ca 30 plommonhalvor i mitt fall)
150 g smör eller margarin
1 dl strösocker
1 dl brun farin
0,5 dl ljus sirap
2 ägg
4,t dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,t dl gräddfil
smält smör och ströbröd till formen 
ev florsocker
 

Låt smöret bli rumsvarmt. Smält lite extra smör och smörj en form och bröa den med ströbröd. Halvera och kärna ur plommonen och lägg 10-12 plommonhalvor åt sidan. Hacka resten. 

Rör samman smöret med strösocker och farinsocker. Rör ner äggen och blanda ordentligt. Blanda i bakpulver och hälften av mjölet. Tillsätt hälften av gräddfilen och blanda, rör sedan ner resten av mjölet och resten av gräddfilen och blanda till en jämn smet. Blanda i plommonhacket. 

Häll smeten i formen och lägg de sparade plommonhalvorna med snittsidan uppåt i smeten, tryck till dem lite. Grädda i 175 grader 50-60 minuter (känn med sticka). 

Låt kakan svalna. Det är fint att pudra över lite florsocker precis före servering. 

/Anna

 

Kommentera inlägget här :