Äppelkräm


Nu är det skördetid - vi har massor av goda äpplen i trädgården! Jag skalar och skivar dem och fryser in dem i påsar för att ta fram och göra paj och kakor på i vinter - vet inte om det funkar men jag har hört att det ska göra det!
 
Idag blev det äppelkräm. Våra barn gillar inte "bitar" i kräm utan vill ha den helt slät så jag körde med stavmixer men det måste man ju inte göra.
 
800 gram äpplen
6 dl vatten
2-2,5 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1 tsk malen kanel
potatismjöl och lite vatten till redning
 
Skala äpplena och tärna dem. Koka upp dem med vatten, socker, vaniljpulver och kanel. Låt koka 8-10 minuter tills äppeltärningarna mjuknat. Mixa eventuellt med stavmixer. Blanda ihop några matskedar potatismjöl och lite vatten i en kopp och rör tills mjölet löst sig. Tillsätt i omgångar i krämen som får koka upp igen. När du är nöjd med konsistensen, låt krämen svalna och servera med iskall mjölk till frukost, efterrätt eller mellanmål. (Det är ju en del socker i så detta kanske inte är att rekommendera som daglig mat, men som skördegodis är det ju inte så dumt!)
 
Det här är en rätt rejäl omgång men den håller sig några dagar i kylskåpet. Strö gärna lite socker över krämen i kastrullen så blir det inte så "skinnigt".
 
/Anna
 
 
 

Kommentera inlägget här :