Dillkött

 
Dillkött är ju så gott! Här har jag gjort på kalvstek.  
 
Ingredienser för köttet
1-1,2 kg kalvstek
2 msk kalvfond
2,5 liter vatten
2 tsk salt
1 stor gul lök
1 purjolök
2-3 morötter
1 stjälkarna från 1 knippe dill
10 – 12 vitpepparkorn
1 tsk torkad timjan
4 lagerblad
 

Börja med att dela köttet i tärningar ca 1,5 gång 1,5 centimeter och lägg dem i rymlig gryta. Häll på kallt vatten så det täcker köttet. Sätt grytan på spisen och koka upp och låt köttet koka ca 1 minut, ta upp köttet med hålslev och kyl det hastigt under rinnande kallt vatten. Under tiden som köttet kokar upp, ansa och skär lök och morötter i bitar. Gör rent grytan, lägg tillbaka köttet, häll på 2,5 liter vatten, häll i fonden och salta. Sältan smakas av sedan när såsen tillreds. När köttet kokat upp, lägg i lök, morötter, dillstjälkarna och alla kryddor och allt sjuda i ca en timme, dock skall lök och morötter plockas upp och sparas till såsen efter ca 30 minuter. När köttet är klart, efter ca 1 timme, ta upp det och lägg det åt sidan. Skumma sedan av buljongen och ställ även den åt sidan. Hit går allt att förbereda dagen innan om man vill, men då kortas koktiden ca 10-15 minuter och låter köttet svalna i buljongen för att lagras kallt i sitt eget spad tills det skall användas nästa dag.
 
 
Ingredienser till såsen
Dillhacket från ett knippe
1 msk smör
1 msk mjöl
2-3 paket frusen dill
5 dl buljong
3 dl grädde
Ev. 1-2 kalvbuljongtärningar
1-2 msk ättiksprit (12 %)
2-4 msk socker
Salt och peppar
 
Nu när köttet är klart och buljongen finns färdig, är det bara att sätta igång med såsen. Börja med att smälta smör i en gryta, tillsätt mjölet och sedan späd under vispning med silad buljong. När det börjar simma ihop, tillsätt grädden och låt det sjuda upp igen. Smaka av såsen och tillsätt 1-2 kalvbuljongtärningar om så behövs. När såsen är på gränsen mellan simmig och tjock, sänk värmen och påbörja smaksättningen. Häll i 2 msk socker och 1 msk ättiksprit. Smaka sedan av med såväl socker, ättika, salt och peppar tills såsen smakar så där ljuvligt sött och surt som bara en dillsås kan. När såsen har bra balans, lägg i den färska dillen som blev kvar från stjälkarna och häll i minst 1 paket frusen dill. Smaka av och ös på med mer dill tills ni blir nöjd. Snåla inte med dillen, det skall vara rikligt med dill. Lägg till sist i köttet och låt allt bli genomvarmt och servera sedan genast med nykokt kokt potatis av en mjölig sort.
 
 
/Jörgen

Kommentera inlägget här :