Chokladkakor

 
 
En egen variant på chokladkakor utifrån vad skafferiet erbjöd. Även dessa gjordes med en konvalescent mamma så dottern hjälpte till. Och när kakdegen kommit in i kylen kom hon på att hon skulle göra maränger vilket innebar att ugnen blev upptagen ett bra tag - men det spelar ju ingen roll. Det går utmärkt att förbereda degen och ha den i kylen till nästa dag om så skulle vara! Havregryn i degen gör kakorna lite extra "matiga".
 
ca 30 kakor
225 gram smör
4 dl vetemjöl
1 dl havregryn
3 msk kakao
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
6 rutor finriven mörk blockchoklad
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
 
Garnering:
chokladkulor/dajmströssel
 
Kör alla ingredienserna till kakorna i matberedaren. Forma degen till två korvar, ca 6 cm i diameter och slå in i plastfolie. Låt ligga kallt i kylen minst en halvtimme.
 
Ta ut degkorvarna och skär dem i halvcentimetertjocka skivor. Lägg upp dem på en bakplåtspappersklädd plåt, snygga till dem lite till formen och tryck på lite dajmkulor eller annat strössel om du vill. Ligger degen länge i kylen kan den bli lite hård, men det gör inget. Är det svårt att få på kulorna, låt degskivorna ligga på plåten några minuter. 
 
Grädda i 200 grader ca 10-12 minuter.
 
/Anna

Kommentera inlägget här :