Pastagratäng med köttfärs

 
Ibland ska maten snabbt fram på bordet. Måndagar är sådana i vår familj - då är de flesta i familjen hemma 17.45 och måste äta innan vi ska iväg åt olika håll. Men då är det bra att det är söndag dagen innan - i söndags förberedde Klara och jag den här goda gratängen och ställde i kylen över natten. Sedan var det bara för den som kom hem först att sätta på ugnen och slänga in den - när vi andra kom hem och mellanlandade stod maten på bordet!
 
5-6 portioner:
700 gram köttfärs
ca 400 gram krossade tomater
3-4 msk chilisås
3 msk ketchup
1 msk soja
1/2-1 dl grädde
salt och peppar
 
500 gram pasta
 
Ostsås:
4 msk smör
3 msk mjöl
6-7 dl mjölk
3-4 dl riven ost 
salt, peppar
 
Koka pastan enligt anvisningarna och häll av. Bryn köttfärs och tillsätt tomatkross, chilisås, ketchup, soja, grädde och krydda efter smak. Låt puttra ihop. Smält smöret till ostsåsen och vispa ner mjöl och mjölk. Låt sjuda ihop några minuter till en ganska tjock sås. Ta kastrullen från värmen och vispa ner osten som får smälta. Smaka av med salt och peppar. Varva kokt pasta, köttfärsröra och ostsås i en ugnsfast form. Hit kan du förbereda - ställ i så fall kallt. 
Inför servering: Gratinera i ugn på 200-225 grader i 20-30 minuter (beroende på om den stått i kylen eller inte) tills gratängen fått färg och är varm. 
 
/Anna
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :