Viltskavsgryta med lingon

 
Det här tipset fick jag av svärmor. Vi hade en liten rådjurssadel i frysen som liksom blivit liggande. Den var för liten för att bjuda folk på, barnen är inte så förtjusta i rådjurssadel och den var för stor för bara mig och maken. "Gör rådjursskav" tipsade svärmor och hänvisade till internet för recept. Jag surfade runt lite men gjorde till slut en egen variant på vad som fanns hemma. Det går förstås att köpa färdigt skav i frysdisken men om du gör själv så ta fram viltkött och låt tina ca 30 minuter. "Hyvla" sedan av tunna skivor med en vass kniv - och se upp så du inte slinter och skär dig! Köttet ska alltså vara nästan fruset, då blir det tunna fina skivor.
 
4-5 portioner
ca 500 gram viltskav, av t.ex rådjur
1 gul lök
2 dl frysta lingon
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
1,5 dl mjölk
2 msk tomatpuré
1 msk kinesisk soya
3 msk lingonsylt
1 msk viltfond
salt peppar
ev ett par droppar liquid smoke
ev Maizena redning
 
Hetta upp lite smör och lite olja i en panna. Fräs köttet snabbt på ganska hög värme. Finhacka löken och låt fräsa med. Häll på grädde, mjölk, creme fraiche, tomatpuré, soya, fond och lingonsylt. Smaka av med salt och peppar och tillsätt gärna lite lite liquid smoke. Låt puttra några minuter och red eventuellt av om det blir för tunt. 
 
Servera med kokt potatis, sallad och eventuellt lingonsylt.
 
/Anna
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :