
God fredag på er! Här kommer ett middagstips till fredagsmyset. Det här är sååå gott. Servera med klyftpotatis eller ännu hellre ugnsrostad sötpotatis. Den söta mjuka potatisen ihop med texturen i färskakan och vitlökssmaken i tzatzikin....åhhh! Receptet är beräknat för fyra personer.
Köttfärskaka
500 gram blandfärs
1 dl vatten
1/2 dl ströbröd
1 gul lök, riven eller finhackad
1 msk kinesisk soja
1 ägg
150 gram fetaost i små tärningar
salt, peppar, grillkrydda
Tzatziki
2 dl matyoghurt (eller turkisk eller grekisk)
3 vitlöksklyftor
1/3 gurka
lite salt
Rostad sötpotatis
2-3 sötpotatisar (beroende på storlek)
olivolja
flingsalt
Blanda allt till köttfärskakan och tryck ut i en smord ugnsfast form så det blir en 2-3 cm tjock kaka. Ställ in i ugnen på 175-200 grader ca 35-45 minuter.
Skala sötpotatisen och skär i klyftor. Lägg i en form smord med lite olja. Ringla över lite mer olja och strö över flingsalt. Blanda runt ordentligt med fingrarna. Baka i ugnen ihop med färskakan, det tar 30-40 minuter.
Tzatzikin: Skala och grovriv gurkan och lägg ut på ett fat. Strö över lite salt och låt stå 10-15 minuter. Krama ur gurkan (saltet tar ut vätskan). Blanda med yoghurt och pressad vitlök.
/Anna