Grekisk köttfärskaka med fetaost

 
God fredag på er! Här kommer ett middagstips till fredagsmyset. Det här är sååå gott. Servera med klyftpotatis eller ännu hellre ugnsrostad sötpotatis. Den söta mjuka potatisen ihop med texturen i färskakan och vitlökssmaken i tzatzikin....åhhh! Receptet är beräknat för fyra personer.
 
Köttfärskaka
500 gram blandfärs
1 dl vatten
1/2 dl ströbröd
1 gul lök, riven eller finhackad
1 msk kinesisk soja
1 ägg
150 gram fetaost i små tärningar
salt, peppar, grillkrydda
 
Tzatziki
2 dl matyoghurt (eller turkisk eller grekisk)
3 vitlöksklyftor
1/3 gurka
lite salt
 
Rostad sötpotatis
2-3 sötpotatisar (beroende på storlek)
olivolja
flingsalt
 
Blanda allt till köttfärskakan och tryck ut i en smord ugnsfast form så det blir en 2-3 cm tjock kaka. Ställ in i ugnen på 175-200 grader ca 35-45 minuter.
 
Skala sötpotatisen och skär i klyftor. Lägg i en form smord med lite olja. Ringla över lite mer olja och strö över flingsalt. Blanda runt ordentligt med fingrarna. Baka i ugnen ihop med färskakan, det tar 30-40 minuter. 
 
Tzatzikin: Skala och grovriv gurkan och lägg ut på ett fat. Strö över lite salt och låt stå 10-15 minuter. Krama ur gurkan (saltet tar ut vätskan). Blanda med yoghurt och pressad vitlök. 
 
/Anna
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :