Chokladpaj med lingon

 
Vi fortsätter visst på lingontemat. Min mamma kom nämligen förbi med chokladpaj - ljuvligt fyllig chokladsmak i kombination med syrliga lingon! Oslagbart!
 
En paj (8-10 bitar)
125 gram smör
2 msk socker
2,5 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk kallt vatten
1 dl mandelspån
 
Fyllning:
2 dl vispgrädde
50 gram smör
1,5 dl ljus sirap
200 gram mörk choklad
2 dl lingon
 
Kör smör, socker och mjöl i matberedare. Tillsägg ägg och kör en stund till. Tillsätt vatten och mandelspån och kör vidare tills det blir en degboll. Lägg i plastfolie i kylen ca 30 minuter. 
Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 10 minuter i 175 graders ugn. Låt svalna.
Koka upp grädde, smör och sirap och låt koka på svag värme i tio minuter. Bryt ner chokladen i bitar och låt den smälta. Häll krämen i pajskalet, strö över lingon och ställ kallt fram till servering. 
Servera gärna med lättvispad grädde.
 
/Anna
Taggar: choklad;

Kommentera inlägget här :