Rågkakor

 
 
Goda, "rågiga" brödkakor som är lätta att baka men kräver tid för jäsning. Att pensla dem med kallt kaffe ger en god smak och vacker färg!
 
4 brödkakor
50 g jäst
5 dl kallt vatten
50 g rumsvarmt smör
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
0,5 msk ättiksprit, 12 procent
7 dl fint rågmjöl
5-6 dl vetemjöl
 
Häll vattnet över jästen som smulats ner i en bunke. Blanda i smör (i klickar), sirap, salt, ättiksprit och rågmjöl. Arbeta in vetemjölet efterhand tills degen släpper bunken. Låt jäsa två timmar (minst) under bakduk. Ta upp degen på mjölat bord och dela i fyra lika delar. Forma stora bullar och platta ut dem till kakor. Lägg på plåtar, nagga med en gaffel och låt jäsa under duk en timme till. Grädda sedan i 225 graders ugn i ca 15 minuter. Ta ut kakorna och pensla dem genast med kallt kaffe.
 
/Anna

Kommentera inlägget här :