Spröda syltkakor

 
Det har blivit en del bakande på sistone. Dels skulle det levereras kakor till olika evenemang i ishallen och dels har vi haft ett litet kakkalas i söndagsskolan. Så nu blir det lite kakrecept de närmaste dagarna! Vi börjar med små söta strasskakor med sylt. Jag har alltid haft problem med just strasskakor (som man ju kan göra i en mängd skojiga varianter) eftersom jag tycker att degen lätt blir för hård för att spritsa. Var försiktig med mjölet och tillsätt det i lagom mängd, så att degen blir rätt så lös. Tänk på att använda rejäla spritspåsar så de inte spricker!
 
Man kan förstås använda vilken sylt som helst. Jag tog för enkelhetens skull hallonsylt på flaska, eftersom den är lätt att "spritsa ut", även om den inte är så fast. Dessa kakor skulle vara till söndagsskolan. Där är det väldigt små personer, så jag gjorde små kakor (det vankades ganska många sorter på det kalaset). Men man kan ju göra dem i vilken storlek man vill. 
 
100 g rumsvarmt smör
½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
ca 1 dl vetemjöl
hallonsylt 
 
Kör smör, florsocker och vaniljsocker i matberedaren eller rör samman till en smet. Tillsätt potatismjöl och lite vetemjöl i taget tills degen har lagom lös konsistens. Spritsa ut små kakor. Tryck ett litet hål i varje kaka och häll i lite sylt. Grädda i 175 grader i 8-10-12 minuter, nånting. Det beror ju på ugnen och kakornas storlek. De ska PRECIS börja få lite, lite färg.
 
/Anna
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :