Glöggmingel med tilltugg

 
Ikväll firade vi Klara som fyllde år i veckan. Det var inte lunchtid, inte eftermiddagsfikatid och inte middagstid utan det passade alla att komma vid femtiden. Således fick det bli glöggmingel. Jag är ju väldigt förtjust i att göra små pyssliga buffétilltugg så till glögg/punsch/glühwein/julmust serverades diverse fingermat. Recepten är beräknade för 14-15 personer.
 
Lättlagade och goda små snacks. 
 
Crostini med fetakräm
1 stor baguette
olivolja
150 gram fetaost
100 gram färskost, typ Philadelphia
1 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1/2 granatäpple
 
Skär baguetten i centimetertjocka skivor. Pensla med olivolja och rosta i ugnen på en bakplåtspappersklädd plåt på 225-250 grader i 6-8 minuter eller tills de fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
Blanda ost, creme fraiche, pressad vitlök och lite salt och peppar. Bred krämen på brödskivorna. Rulla granatäpplet mot bänken så att du hör kärnorna lossna. Dela granatäpplet i två delar och gröp ur ena halvan i en sil. Plocka bort "skräpet" och spola av så att bara de fina röda kärnorna blir kvar. Strö kärnorna ovanpå krämen. 
 
Det här receptet hittade jag på kryddburken.se och det var sååå gott!
 
Salamirullar med färskost
25 skivor salami
1 gurka
1 burk färskost med smak, jag tog Icas med paprika
tandpetare eller cocktailpinnar
 
Dela gurkan i decimeterbitar. Hyvla den med osthyvel och lägg ut skivorna. Lägg en salamiskiva på varje "gurklänga". Bred på en klick färskost och rulla ihop. Fäst med tandpetare.
 
 
Goda potatisstubbar med ansjovis som är lättare att göra än de ser ut.
 
Potatisstubbar med ansjovis
600 gram mandelpotatis
1 rödlök
100 gram västerbottenost
3 msk creme fraiche
salt och peppar
1 kruka dill
1 burk ansjovisfiléer
1 dl creme fraiche
 
Skala och koka potatisen mjuk. Mosa ihop den varma potatisen lite grovt och tillsätt osten som får smälta litegrann i det varma potatisstompet. Finhacka löken och blanda i den och creme fraiche. Smaka av med salt och peppar och låt svalna. Forma en rulle och rulla in i plastfolie. Lägg rullen i kylen några timmar. Ta ut den innan servering och finhacka den färska dillen på en skärbräda. Bred ut dillen och rulla sedan potatisrullen i dillen runtom så att allt blir täckt med dill. Skär i skivor och lägg upp på fat. Dekorera med ansjovis och en liten klick creme fraiche.
 
 
Ädelost och pepparkakor är aldrig fel. 
 
Pepparkakor med ädelostcreme
150 gram ädelost (typ Kvibille gräddädel)
100 gram färskost
1 dl creme fraiche
många pepparkakor
 
Mosa ihop ost och creme fraiche. Lägg pepparkakorna på fat. Klicka på cremen. 
 
 
Lax och pepparrot i smakfull kombination.
 
Laxrullar med pepparrotssmak
4 tunnbröd
200 gram kallrökt lax
1 burk Philadelphia pepparrot
 
Bred pepparrotsosten på bröden. Lägg på lax och rulla ihop. Förvara i plastfolie i kylen till servering. Ta fram och skär upp och lägg upp på fat.
 
Goda små kavringsnittar med läckra smaker.
 
Munsbitar med skinka, brie och fikon
15 skivor kavring
bordsmargarin
200 gram brieost
200 gram rökt skinka
3 färska fikon
balsamicocreme
 
Kantskär bröden och dela varje brödskiva i två. Bred på lite bordsmargarin och lägg på skinka (dela i flera delar om det är stora skivor), en liten bit brie och en tunn fikonklyfta. Ringla över balsamicocreme. 
 
Ett måste på glöggminglet!
 
Baconlindade dadlar
färska dadlar utan kärnor
2 paket bacon
 
Dela baconet i två och rulla in en dadel i varje skiva. Lägg på ett ugnsfast fat och tillaga i ugnen på 225 grader 20-25 minuter.
 
Goda att servera ljumna. Tillaga i förväg och värm hastigt före servering.
 
Marinerade kycklingspett
700 gram halvtinad kyckinginnerfilé
5 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
1 stor rödlök
1/2 röd paprika
1/2 dl olivolja
3 dl vitt vin
2 msk grovkornig senap (typ skånsk)
1,5 msk balsamicovinäger
2 kycklingbuljongtärningar
1 msk chipotle-chilipulver
2 dl vatten
1 msk barbecuegrillkrydda
grillspett
 
Grovhacka lök, vitlök och paprika. Fräs i oljan i en kastrull tills löken är glansig. Häll på vin, buljongtärningar, vatten, balsamicovinäger, senap, chipotlepulver och barbecuegrillkrydda. Låt koka upp och sjud 2-3 minuter. Häll i den halvtinade kyckingen. Låt marinera i 2-3 timmar. 
 
Trä upp på grillspett. Tillaga i ugn i 200 grader ca 15 minuter och sedan 275 grader grilleffekt i ca 3-8 minuter beroende på tjocklek. 
 
/Anna och Jörgen
 

Kommentarer :

#1: Tilda Barkselius

Ser flera av tilltuggen som jag gärna testar själv, låter dessutom som en himla mysig kväll :)

skriven

Kommentera inlägget här :