Chokladkolapaj med lingon


Till efterrätt på Trettondagsafton blev det chokladkolapaj med lingon. Och så lättvispad grädde till det. Brytningen mellan det söta och det lite syrliga är sååå gott! Det här receptet kommer från Arla.
 
Pajdeg:
100 g smör
12 dl strösocker
2 dl havregryn
1 12 dl vetemjöl
 
Fyllning:
1 12 dl vispgrädde
50 g smör
1 12 dl ljus sirap
200 g mörk choklad , ca 40% kakaohalt
1 12 dl lingon
 
Till servering:
lättvispad grädde
 

Smält smöret i en gryta och rör i socker, havregryn och mjöl till en deg. Tryck ut i pajform med löstagbar botten. Grädda skalet i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 minuter. Hacka chokladen grovt. Ta kastrullen från värmen och lägg i chokladhacket. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är slät och blank. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingon. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten. Servera med lättvispad grädde.

 

/Anna

Kommentera inlägget här :