Plommon- och svartvinbärssaft

 
När jag rensar frysen kan det bli saft som inte finns! Plommon och svarta vinbär blev kombinationen denna gång. Barnen dricker sällan saft men när de väl gör det är det roligare med hemmagjord saft på trädgårdens skörd än det köpta blasket! Nu när de varit sjuka har det handlat mycket om att få i dem vätska och då fick vi helt enkelt vittja frysen på bär!
 
1 kg plommon
400 gram svarta vinbär
7,5 dl vatten
5 dl socker per liter avrunnen saft
 
Koka upp plommon, vinbär och vatten och låt koka 15-20 minuter. Tryck plommonen mot kanten på kastrullen så de mosas ordentligt. Sila i saftsil eller med en ren kökshandduk i ett durkslag (använder jag alltid, funkar superbra, jag lyckas aldrig mickla ihop den där saftsilen med små röda ben som far åt alla håll). Mät upp saften och koka upp igen ihop med sockret. Låt koka ett par minuter. Skumma noga och häll upp på rena varma flaskor. Förvara kallt. Jag tillsätter aldrig något konserverande medel för det blir inte mer saft än att den håller sig så länge den räcker.
 
/Anna

Kommentera inlägget här :