Kräftrisotto



I Italien äter man ofta risotto till förrätt - eller som förrätt nummer två efter antipaston om vi ska vara petiga. När Anna fyllde år ville hon ha något italienskinspirerat till förrätt och då fick det bli kräftrisotto. Receptet är för fyra förrättsportioner så vill man äta detta som huvudrätt får man dubbla satsen.

Fyra portioner
1 burk kräftstjärtar i lag
2-3 små fina färska lökar
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning
3-4 dl vatten
2 dl arborioris
2 dl vitt vin
1,5 dl riven parmesan
salt, peppar

Hacka löken och vitlöken fint och fräs i lite olja i en kastrull tills löken är glansig. Häll vatten i en annan kastrull och smula ner buljongtärningen. Häll i riset i lökfräset och tillsätt lite vin i taget. Tillsätt mer allteftersom vinet kokat in. Fortsätt sedan på samma sätt med buljongen. Rör ofta och sjud på svag värme - om det kokar för mycket blir riset kokt på utsidan och hårt inuti! Salta och peppra. När riset är lagom kokt (det ska ha en liten "kärna" men inte ha för mycket tuggmotstånd) och har lagom lös och krämig konstistens - tillsätt mer buljong om det behövs, rörs parmesanen i. Ta kastrullen från värmen och rör ner kräftstjärtarna. Servera genast!

/Jörgen

Kommentera inlägget här :