Parmalindad kycklingfilé med risotto

Risotto är gott och äts nog alldeles för sällan i vårt land. Inte är det särskilt svårt att laga heller, även om det tar en liten stund. Men med vin, buljong och kärlek blir det oftast bra. Den här gången åt vi risotton med parmalindad kycklingfilé.

Parmalindad kyckling
4 inte alltför stora kycklingfiléer
8-12  skivor fin parmaskinka
olivolja till ungsformen

Börja med att lägga ut 2-3 skivor parmaskinka per kycklingfilé på en skärbräda. Linda in filén i skinka och placera dem i en olja ugnsfast form. Stek kycklingen i ugnen på 150-160 grader tills den har en innertemperatur på 72-74 grader.

Risotto
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
3 dl Arborioris eller Carnaroliris
2 dl vitt vin torrt
Ca 1 liter kycklingbuljong, varm
2 dl (60g) finriven parmesanost

Koka upp buljongen i en egen kastrull. Finhacka löken och fräs den mjuk i nästan all olja, spara 2-3 matskedar, i en tjockbottnad kastrull. När schalottenlöken är genomskinlig, höj upp värmen och vänd ner riset. Låt riset fräsa med tills det känns torrt, och häll sedan på vinet. Rör om hela tiden tills vinet kokat bort. Tillsätt 3-4 dl av den varma buljongen och låt den sjuda in. Tillsätt sedan lite buljong i taget, ca 1 dl per gång, tills riset är mjukt men har en kärna i mitten, nästan al dente. Vänd ner ost och oljan och smaka av med salt och peppar. Tänk på att oljan och osten gör risotton fastare, så den behöver vara ganska lös innan osten och olja vänds ner.

Lägg upp risotton mitt på en tallrik och placera sedan den parmalindade filén på riset. Om man vill kan man även garnera med lite skuren spetspaprika eller snabbsauterade suger snaps.

Avnjut sedan anrättningen med ett gott italienskt vin, gärna från Umbrien eller Venetien.

/Jörgen

Kommentera inlägget här :