Glöggtapas

 
Så var Klaras årliga kalas med glöggmingel avklarat. Det blev en del nya små tapas i år - men de baconlindade dadlarna är förstås givna varje år. I år hanns det inte med att fotograferas vid själva serveringen, men det blev lite över så bilderna togs i efterhand...allt kom därför inte med på bild. 
 
Glöggtapas för 15 personer
 
Laxrullar
4 tunnbröd
200 gram kallrökt lax
1 paket Philadelphiaost med pepparrot
3 msk finhackad gräslök
3 msk creme fraiche
 
Hacka laxen. Blanda lax, färskost, gräslök och creme fraiche och bred ut på tunnbröden. Rulla ihop och slå in i plastfolie. Lägg kallt några timmar och skär i skivor precis före serveringen.
 
 
Kex med räkröra
15 avlånga kex (typ Josefinas eller finn crisp)
500 gram räkor (oskalad vikt)
2 hårdkokta ägg
ca 1 dl creme fraiche
4-5 msk majonnäs
3 msk finhackad dill
salt och peppar
 
Skala och hacka räkorna. Skala och hacka äggen. Blanda ägg- och räkhack och dill. Tillsätt creme fraiche och majonnäs lite i taget och smaka av så att blandningen blir bra och röran inte blir för "rinnig". Salta och peppra litegrann efter smak. Lägg röran på kexen precis före servering.
 
 
Chorizosnittar
4 chorizokorvar
cocktailtomater i olika färger
en kruka färsk basilika
 
Skär korvarna i 1,5 cm tjocka skivor och stek i stekpanna. Trä en korvbit, en tomat och ett basilikablad på tandpetare.
 
 
Potatishalvor med västerbottenröra
10-12 ganska små potatisar
200 gram färskost med pepparrot
100 gram färskost naturell
150 gram riven västerbottenost
4-5 soltorkade tomater i olja
3 msk finhackad gräslök
 
Tvätta potatisarna och koka dem. Halvera dem och skär av en liten bit på den "runda" sidan också, så att de kan stå stadigt på ett fat. Finhacka tomaterna.
Blanda övriga ingredienser till en fast kräm. Lägg en klick på varje potatishalva.
 
 
Ansjovissnittar
1 rulle smördeg
1 burk ansjovis
100 gram färskost naturell
1 uppvispat ägg
 
Rulla ut smördegen och bred på färskost. Lägg på ansjovis och rulla ihop. Skär i centimetertjocka skivor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och ställ i 200 graders ugn ca 15-20 minuter tills snittarna fått fin färg.
 
 
Mjuk pepparkaka med ädelost och fikon
1 mjuk pepparkaka (går bra att köpa färdig)
2 paket ädelost
3-4 färska fikon
 
Skär pepparkakan i lagom stora bitar och skär ädelosten i bitar som passar på pepparkaksbitarna. Skär fikonen i tunna klyftor och lägg en klyfta på osten. 
 
 
Pepparkakor med taleggio och marmelad
pepparkakor
taleggio-ost
god marmelad, till exempel äppelmarmelad
 
Skär osten i bitar och lägg en bit på varje pepparkaka. Klicka på lite marmelad.
 
 
Pimpad gulaschsoppa
2 burkar Felix gulaschsoppa
150 gram bacon
1 dl rödvin
 
Hacka baconet och stek det. Låt rinna av på hushållspapper. Koka upp soppan med vinet och tillsätt bacon. Servera i små koppar eller glöggmuggar.
 
 
Baconlindade dadlar
2 förpackningar dadlar, helst urkärnade
2 paket bacon
Kärna ur dadlarna om de inte redan är utkärnade. Dela baconet i två delar och rulla en bit bacon runt varje dadel. Lägg i en ugnsfast form och tillaga i ugnen på 200 grader ca 20 minuter.
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :