Somrig blandsaft

 
Med frysen full av sommarens bär passade det bra att lysa upp den mörka årstiden med lite sommarminnen. Hemlagad saft är så gott, billigt och enkelt att göra och går inte ens att jämföra med den blandsaft som finns i affärerna (om man inte köper den jättedyra finsaften). Det här blev enligt Cajsa Varg-principen, "Man tager vad man haver". Jag brukar inte tillsätta konserveringsmedel utan häller upp en flaska att förvara i kylen. Resten häller jag i plastburkar (när saften svalnat) och fryser in.
 
Ca 2 liter saft
2 kg blandade bär (jag tog blåbär, svarta vinbär och jordgubbar)
1,2 dl vatten
5-6 dl socker per liter färdig saft
 
Häll alla bär i en stor gryta och häll på vattnet. (Man kan ta bären direkt från frysen). Låt koka upp och koka 10-15 minuter. Pressa bären med en slev mot kanterna så att så mycket saft som möjigt kommer ut. 
Sila saften genom en saftsil eller gör som jag, lägg en bit lakansväg i ett durkslag. Mät upp saften och häll tillbaka i en ren gryta. Tillsätt socker och låt koka upp. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp på rena varma flaskor. Frys eventuellt in en del av saften.
 
Somrig blandsaft, på bilden nedkyld med frusna blåbär.

Kommentera inlägget här :