Julig toffeepaj

 
Det här är en julig variant av "blueboffee pie" som vi gjorde för ett tag sedan. Med pepparkakssmulor, kryddor och lingon passar den fint som efterrätt i advent! Jag garnerade med både lingon och granatäpplekärnor.
 
10-12 portioner
 
Botten
250 gram pepparkakor
100 gram smält smör
 
Fyllning
1 burk kondenserad mjölk
100 gram smör
1,5 dl farinsocker
2 tsk pepparkakskryddor
 
Garnering
1 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
200 gram philadelphiaost
1,5 dl lingon eller 1 granatäpple (eller hälften av varje)
 
Kör pepparkakorna i matberedaren till ett pulver. Tillsätt smält smör och blanda noga. Tryck ut i en springform och låt det gå upp litegrann på kanterna. Ställ kallt en stund medan du gör fyllningen. 
 
Smält smöret till fyllningen i en stekpanna. Häll i farinsocker och kryddor och låt smälta. Tillsätt den kondenserade mjölken och småputtra några minuter tills fyllningen tjocknar. Rör hela tiden så det inte bränns!
 
Häll fyllningen i "skalet" och ställ i kylen igen några timmar. Inför servering, vispa grädden i en skål. Vispa upp creme fraiche och philadelphiaost (eller annan naturell färskost) i en annan skål. Blanda ner grädden så allt blir en jämn fluffig smet. Bred gräddblandningen ovanpå toffeekrämen i pajskalet. Strö över lingon och/eller granatäpplekärnor.
 
/Anna
 

Kommentarer :

#1: julia

Verkar väldigt gott!

skriven

Kommentera inlägget här :