Adventsbuffé

 
 
Som vanligt när dottern fyller år och släkten kommer på kalas vill dottern ha "plockmat" i adventstappning. I år testade vi en hel del nya rätter (förutom de alltid återkommande baconlindade dadlarna!)
 
Maten räckte gott och väl till ett sällskap med tolv personer!
 
 
Baconlindade dadlar
1 paket urkärnade dadlar
2 paket bacon
 
Dela baconet på mitten och rulla in dadlarna i baconskivor. Lägg på ett ugnssäkert fat och kör dem i ugnen på 200 grader 15-20 minuter.
 

Pepparkaksgrissini med ädelostdip
Pepparkaksdeg
140 gram ädelost
2 dl creme fraiche
 
Rulla ut degen till smala korvar och grädda dem som vanliga pepparkakor, 200-225 grader tills de är klara. Ta ut dem och låt svalna. Ställ dem i glas eller burkar. Mosa ädelosten och blanda noga med creme fraiche. Doppa grissinin i krämen.
 
 
Chevrefyllda aprikoser
1 påse torkade aprikoser
1 förpackning chevreost
färsk timjan
 
Skär bort kanten på osten om sådan finns. Skär ett snitt i aprikoserna och tryck i lite ost. Garnera med lite timjan.
 

Mozzarella- och bresaolasallad i apelsinhalvor
6 apelsiner
2 påsar minimozzarella
100 gram bresaola
rosmarin
 
Dela apelsinerna och gröp ur köttet. Skär i bitar och blanda med mozzarella. Fyll halvorna med röran och lägg på lite bresaola. Garnera med rosmarin.
 

Lax- och räkröra i sallad
400 gram räkor
200 gram rökt lax
3 hårdkokta ägg
2-3 msk majonnäs
salt och peppar
Hjärtsallad, två st.
 
Skala räkorna. Hacka räkor, lax och ägg och blanda med majonnäs, lagom mycket så att det precis "håller ihop". Salta och peppra efter smak. Skölj salladsbladen och lägg ut på ett fat. Lägg en klick röra på varje.
 
 

Västerbottenpajer
1/2 paket filodeg
smält smör
3 ägg
2,5 dl grädde
1 påse riven västerbottenost
salt och peppar
 
Vispa ihop ägg och grädde, salta och peppra. Rör ner osten. Pensla ett filoark i taget med smält smör på ena halvan, vik över den andra halvan. Skär i kvadrater lagom för en aluminiumform. Lägg ut degen i formarna och häll på ostblandningen. Grädda i 200 grader 10-15 minuter tills pajerna fått fin färg.
 

Ingefärs- och limemarinerad kyckling
1 kg kycklingfilé
4 msk inlagd ingefära (sån man har till sushi)
3 msk spad från ingefäran
1 lime
1 msk flytande honung
2 msk soja
2 msk rapsolja
2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar
 
Hacka ingefäran. Blanda den med spad, saft och rivet skal från limefrukten, honung, soja, olja, vitlök, salt och peppar. Skär kycklingfilén i avlånga bitar och blanda den med marinaden. Ställ in i kylen några timmar, rör om ibland.
Stek hastigt i stekpanna och lägg över i en ugnsform. Kör klart i ugnen på 150-175 grader ca 10-15 minuter tills kycklingen är genomstekt.
 

Julig bulgur
3 dl bulgur
6 dl vatten
salt
3 persimonfrukter
100 gram skållad, skalad mandel
 
Koka upp vattnet med salt. Lägg i bulgur och låt koka 12 minuter. Lägg på lock och låt stå 5 minuter. Skär frukten i bitar. Blanda bulgur, frukt och mandel och lägg upp på ett fat.
 
 
 

Kommentera inlägget här :