Knorrsåser 4: Fläskytterfilé med risotto

 
Det fjärde och sista uppdraget i Buzzador för denna gång fick bli en liten "mix" av två tidigare, nämligen fläskytterfilé, denna gång serverad med risotto och de fyra såserna från Knorr.
 
Ugnsstekt fläskytterfilé

1 putsad filé

1 msk Caj P Grillkrydda vitlök

2 msk Santa Maria Grillkrydda

2 msk Zeta Crema di Balsamico Fikon

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

 

Börja med att putsa filén och torka den torr. Blanda kryddorna och klappa in landningen på filén. Stek de i olja på relativit hög värme tills den fått en fin stek yta. Lägg filén i en ugnsfastform på en bädd av skivad lök och krossad vitlök. Ringla balsamico över filén och ugnsstek den sedan i 175 grader tills den når en innertempertur på 72-74 grader.  Beräkna att detta tar 35-40 minuter om filén väger runt kilot. Ta ut köttet och låt det vila invirat i bakplåts papper i 5 – 10 innan det serveras.

 

Risotto, 6 portioner

2-3 schalottenlökar

3 viltlöksklyftor

2-3 dl torrt vitt vin

1,5-2 liter varm kycklingbuljong

4-5 dl Arborio- eller Avorioris

3 dl finriven parmesanost

Salt och peppar

 

Finhacka lök och vitlök. Värm oljan till medelhög värme i en djup tjockbottnad panna alt. gryta och fräs tills schalottenlöken är genomskinlig. Höj värmen, tillsätt riset och rör runt tills det är glansigt. Häll på riset och ånga det i stort sett torrt. Sänk värmen och häll på 3-4 dl av buljongen. Låt risotton sjuda och tillsätt buljong under tiden. Det är noga att röra om frekvent så det inte fastnar. Risotton är klar när riset har en liten tuggmotståndskärna kvar i mitten, beräkna att det tar ca. 18 - 20 min. för risotton att bli klar. Drag av från värmen, rör ner parmesanosten, smaka av med salt och peppar. Rör ner parmesanosten och servera genast. Risotton är godast om den inte blir för fast, utan serveras lite lös. Viktigt att tänka på då är att när osten rörs ner, så binder den vätskan, så ha buljong kvar att tillsätta om så behövs.

 

Servera risotton med skivad fläskytterfilé och en god sallad.

 

/ Jörgen

 

 

Kommentera inlägget här :