Knorrsåser 3: Kycklingfilé med risotto

 
Tredje testpanelen blev ytterligare en kompisfamilj som kom hit på kvällsmat. På menyn stod kycklingfilé och risotto och så de fyra såserna från Knorr som vi testar som Buzzadorer.

Ugnsstekt kycklingfilé

1 putsad filé per person

Salt, peppar, chilipulver och ev. lite dragon

1 pkt bacon per 4 kycklingfiléer

1 vitlöksklyfta per kycklingfilé

 

Börja med att putsa filéerna och torka dem sedan torra. Blanda salt, peppar och chilipulver i en lite skål. Om ni gillar dragon, smula ner lite torkad dragon och smaka av. Tänk på att dragonen lätt kan ta över i smak.

Klappa in kryddblandningen på filéerna och stek dem i olja på relativit hög värme tills de får en fin stek yta. Hit går det bra att förbereda, då risotton tar längre tid att göra än tiden för kycklingen att bli klar i ugnen.

Lägg ut baconskivor i botten på ugnsfastform, krossa och skala vitlöksklyftorna och lägg ut dessa över baconet. Placera kycklingfiléerna ovan och stek dem klara i 175 grader tills de når en innertempertur på 72-74 grader.  Beräkna att detta tar 15-18 minuter och vila köttet i 4-5 minuter under folie innan det serveras.

 

Risotto, 6 portioner

2-3 schalottenlökar

3 viltlöksklyftor

2-3 dl torrt vitt vin

1,5-2 liter varm kycklingbuljong

4-5 dl Arborio- eller Avorioris

3 dl finriven parmesanost

Salt och peppar

 

Finhacka lök och vitlök. Värm oljan till medelhög värme i en djup tjockbottnad panna alt. gryta och fräs tills schalottenlöken är genomskinlig. Höj värmen, tillsätt riset och rör runt tills det är glansigt. Häll på riset och ånga det i stort sett torrt. Sänk värmen och häll på 3-4 dl av buljongen. Låt risotton sjuda och tillsätt buljong under tiden. Det är noga att röra om frekvent så det inte fastnar. Risotton är klar när riset har en liten tuggmotståndskärna kvar i mitten, beräkna att det tar ca. 18 - 20 min. för risotton att bli klar. Drag av från värmen, rör ner parmesanosten, smaka av med salt och peppar. Rör ner parmesanosten och servera genast. Risotton är godast om den inte blir för fast, utan serveras lite lös. Viktigt att tänka på då är att när osten rörs ner, så binder den vätskan, så ha buljong kvar att tillsätta om så behövs.

 

Servera risotton med kyckling, sås och lite grönsaker, t.ex. lättkokta Suger Snaps.

 

/ Jörgen

 

 

Kommentera inlägget här :