Gullans kaka

 
Gullans kaka, långpannekaka, glasyrkaka...kärt barn har många namn verkar det som och den här finns i ett otal varianter. Jag fick sådan lust att baka och passade på att göra kakor till Klaras afternoon tea nästa helg. Grannarna på gatan fick också varsitt fat - jag har hört att ett av grannparen fått börja uppsöka de lokala konditorierna på grund av att jag så sällan bakar numera. Och så kan vi ju inte ha det!
 
Till en långpanna behövs:
2 st ägg
3 dl strösocker
150 gram smör
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
 
Glasyr:
160g  smör
5 1/2 dl florsocker
3 1/2 msk grädde
2 tsk vaniljsocker
 
Garnering:
100 gram mörk blockchoklad
 
Vispa ägg och socker. Sikta ner de torra ingredienserna och häll i mjölken. Smält smöret och tillsätt det. Rör om ordentligt och häll i en bakplåtspappersklädd långpanna, 30x40 cm. Grädda i 225 grader 12-15 minuter (känn med sticka).
 
Låt kakan svalna helt. Smält smöret till glasyren. Blanda ihop alltsammans och häll genast över den kalla kakan. Låt stelna helt och smält chokladen. Ringla den över, låt stelna och skär i rutor.
 
/Anna

Kommentera inlägget här :