Ingefärskryddade revbensspjäll (och köttbullar på kalvfärs)

 
Favoriter på julbordet (fast köttbullarna blev det tydligen ingen bild på tyvärr).
 
Ingefärdskryddade tjocka revbensspjäll
1-1,5 kg tjocka revbensspjäll
2 msk malen ingefära
0,5 msk nymald svartpeppar
2-3 msk flytande honung
7 dl vatten
0,5 dl balsamicovinäger
2 msk olivolja
 
Blanda de torra kryddorna och klappa in dem i det rumstempererade köttet. Häll vatten, olja och balsamicovinäger i en långpanna och sätt in den på nedersta falsen i ugnen. Värm upp ugnen till 200 grader. Lägg sedan köttet på ett galler med benen nedåt, ringla över honung och stek mitt i ugnen drygt 1 timme per kilo kött.
 
Köttbullar på kalvfärs
500 gram kalvfärs
1 dl grädde
0,5 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk hackad färsk persilja
0,5 msk hackad färsk timjan
1,5 msk ströbröd
0,5 dl riven parmesan
1 ägg
1 tsk rivet citronskal
 
Hacka den gula lök och fräs glansig i lite olja, tillsätt den finhackade vitlöken sista halvminuten och häll sedan på grädden. Mixa det hela slätt medmixer, rör i ägg och ströbröd. Låt stå 10 minuter.
Blanda kalvfärs, gräddröran, ost, citronskal och de färska örterna till en slät smet. Smaka av med salt och peppar. Rulla till bollar och stek på medelvärme 4-5 minuter.
 
/Jörgen
 
 
 

Kommentera inlägget här :