Kotlett i bit



Till gratängen,
75 g galler rökt skinka
3 – 4 klyftor färsk vitlök
1 lagom stor röd chilifrukt
5 dl grädde
750 g brysselkål
250 g broccoli
2 dl riven prästost, eller annan lagrad god ost
3 msk vetemjöl

Till köttet,
1 kg fläskkotlett utan ben i bit
1 röd chili
1 gul lök
1 hel färsk vitlök
1 köttbuljongtärning
1 dl bra rött vin
2 msk malen Santa Maria Chicken & Steak krydda
2 msk smör till stekning

Till såsen,
Skyn från köttet
1 msk balsamicovinäger
1 dl rött vin
1,5 dl grädde

Grovhacka grönsakerna och lägg dem i en ugnsfast form. Krydda kotlettbiten med kryddan och bryn den i en het stekpanna. När köttet fått fin färg, häll på vinet och smula i buljongtärningen. Puttra tills tärningen löst upp. Lägg över köttet i formen och häll över vinskyn. Sätt in det i ugnen på 125 grader och lår det hela gå tills inner temperaturen är 68-70 grader. Ta ut köttet och låt det vila under en folie.

När köttet är i ugnen, hacka skinka, vitlök och chili grovt. Fräs allt i olivolja tills det är mjuk och fått färg. Häll på 1 dl grädde och mixa det hyfsat fint och låt blandningen sjuda i 5 min. Blanda kvarvarande grädde med vetemjölet och häll ner det i såsen. Nu skall det sjuda en stund till så att det hela tjocknar lite. Vänd sedan ner ost och dra av från värmen. Förväll brysselkålen och broccolin i kokande lättsaltat vatten 4-5 min. Spola av dem i kallt vatten och lår det rinna av. Lägg över grönsakerna i en ugnsfast form och häll på grädd- och ostbladning.

Medan köttet vilar, höj upp ugnen till 225 grader och sätt in gratängen och gratinera i ugnen i ca 20 minuter. Fortsätt under tiden med såsen, genom att hälla över skyn från formen i en tjockbottnad gryta och tillsätt balsamicovinäger, rödvin och grädde. Låt allt sjuda under tiden gratängen går klart och red av om den inte tjocknat efter tycke och smak, servera sedan med ett bra Riojavin som sällskap.

Kommentarer :

#1: Ann-Sofi

Köttet ser så mört ut! Det var säkert en förträfflig måltid

skriven

Kommentera inlägget här :