Barnvänlig lasagne



En mild och jättegod lasagne som ungarna älskar! Räcker till en storfamilj eller till ett gäng lunchlådor att stoppa i frysen.


2 gula lökar
5-6 vitlöksklyftor
2 Buljongtärningar - Knorrs Örtagården "Italiensk Ört
2 krossade tomater - Mutti Polpa
1 kg nötfärs
2 dl grädde till köttfärsen
3 dl grädde till ostsåsen
5 dl mjölk
125 gram smör
1 dl vetemjöl
2 dl riven parmesanost´
15-20 lasagneplattor
Salt
Peppar

Grovhacka lök och vitlök och fräs den mjuk och glansig i olivolja. Tillsätt vatten och de italienska örtbuljongtärningarna och låt sjuda tills hälften av vätskan kokat in. Under tiden som löken sjuder ihop, häll krossade tomaterna i ett durkslag så tomatsaften rinner av och häll sedan allt i en stor gryta. När vätskan i lökblandningen har sjudit ihop till hälften, mixa den slät med en stavmixer och häll sedan den ner i tomaterna. Värm på tomat- och löksåsen så den sjuder upp och fräs under tiden köttfärsen i omgångar. Lägg den frästa färsen vartefter i gryta och häll i grädden, smaka av med salt och peppar och sjud det hela till en simmig sås.

När all färs är i grytan, börja med vitsåsen genom att smälta smöret i en tjockbottnad gryta. När allt smör är smält vispa ner vetemjölet och tillsätt hälften av grädden och rör om kraftigt så det hela blandar sig ordentligt. Tillsätt resten av grädden och mjölken och koka ihop så tills den tjocknat rejält. Dra såsen av värmen och rör ner osten och smaka av med salt och peppar.

Varva sås, köttfärsrör och lasagneplattor i en stor ugnsfast form och avsluta med ostsåsen. Grädda i ugn så länge som det är angivet på lasagnepaketet.

Servera med en grön sallad, och frys in det som blir över i lunchportioner.

/ Jörgen

Kommentera inlägget här :