Fläskytterfilé med blomkålsgratäng



Kött som behövs för denna goda rätt är ca. 750 – 900 g fläskytterfilé och till gratängen behövs:

600 g blomkålsbuketter
2,5 dl grädde
2 msk mjöl alt. potatismjöl
0,5 msk salt
2,5 – 3 dl riven ost
1 pressad vitlöksklyfta

samt till marinaden behövs,

1 gul lök
5 – 6 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
2 dl rött vin
2 dl grädde
3 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
2 msk Chicken och Steak krydda, okrossad
1 pkt bacon
1 msk spiskummin
1 msk chilipulver

Grovhacka löken och vitlöken, fräs den glansig i olivolja i medelvarm gryta. Lägg i grova hackad bacon och tillsätt alla kryddor. Fräs det hela i några minuter och häll i grädde, vin och vatten samt buljongtärningarna. Koka upp det hela och dra grytan av värmen. När marinaden är ljummen, lägg i fläskytterfilén och låt den dra i minst 2 timmar.

När filén är färdig marinerad, ta upp den och låt den rinna av. Fräs den i snabbt i en het stekpanna tills den fått fin färg runt om. Lägg in den i en ugn och stek den tills den har en innertemperatur på 67 -  68 grader.

Under tiden som filén går i ugn, bryt blomkålen i buketter och koka den 5 minuter i 1 liter vatten med två hönsbuljongtärningar. När blomkålen kokar häll grädden i en bunke, tillsätt mjöl, vitlök och salt .

Häll av blomkålen och lägg den i en ugnsfast form, häll på gräddblandningen och strö över riven ost. Sätt i gratäng formen i ugnen i ungefär 10 minuter. När gratängen får färg i ugnen, skiva fläskytterfilén i skivor. Ta ut gratängen precis när den börjar få färg, lägg filéskivorna på gratängen och garnera med skivad paprika. Sätt tillbaka den längst ner i ugnen, som är på maximal värme och grill, och gratinera det hela tills det fått fin färg. Servera med en grönsallad.

/Jörgen

Kommentera inlägget här :