Viltgryta med svarta vinbär



Jag har gjort köttgryta för första gången i mitt liv! Vanligtvis är det Jörgen som står för den sortens kokkonst. Men det gick faktiskt riktigt bra. Vi hade rådjurskött i frysen som vi inte riktigt visste vad vi skulle göra med, så det fick bli en gryta med smak av svarta vinbär (ja, det hade vi också i frysen).

Till en rejäl laddning:
1 kg rådjurskött i lagom stora bitar (jag använde låret)
2 köttbuljongtärningar
1-2 gula lökar
1 stor morot
3 dl vatten
5 dl grädde
4 msk svartvinbärsgelé
2 tsk soja
1 dl svarta vinbär
salt, peppar

Bryn köttet i smör. Hacka löken och skiva moroten och låt bryna med. Tillsätt buljongtärningar och vatten samt hälften av grädden. Rör ner gelé och soja. Krydda och låt koka i ca 1 timme (eller mer, tills köttet är riktigt mört). Späd med resten av grädden och rör ner bären. Smaka av igen med salt och peppar. Servera! (Den här grytan kan med fördel göras dagen innan och förvaras i kylen över natten om man snabbt vill ha mat på bordet. Vänta då med att tillsätta den sista skvätten grädde och bären tills den ska värmas och serveras).

/Anna

Kommentera inlägget här :